Dostupni linkovi

Šulc: Imaćemo "Sjedinjene Evropske Države"



Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc danas je oštro kritikovao britanskog premijera Dejvida Kamerona zbog namere da raspiše referendum i založio se za transformaciju Evropske unije u nadnacionalnu superdržavu.

Šulc je rekao da je ta ideja "opasna" i da bi mogla da otvori Pandorinu kutiju jer bi druge zemlje verovatno sledile britanski primer.

Istovremeno, on je priznao da su mnoge kritike koje je Kameron juče izneo u govoru opravdane.

"Moramo da radimo bolje", rekao je on i naveo da su osnovne boljke EU demokratski deficit, socijalna nejednakost i netransparentnost institucija.

Šulc je istakao da nijedna članica EU nije sama za sebe dovoljno jaka da se izbori sa izazovima kao što su klimatske promene, imigracija i ekonomska kriza, i da je rešenje tih problema u produbljivanji evropskih integracija.

"Imaćemo jednog dana 'Sjedinjene Evropske Države'", kazao je Šulc i dodao da je stvaranje takve strukture "moguće i neophodno".

On je, medjutim istakao da takva superdržava neće biti "oslonac za topljenje nacionalnih identiteta".

"Nećemo od Nemaca praviti Teksašane, a od Francuske Kaliforniju", obećao je Šulc, uz napomenu da je šarolikost evropskih identiteta jedno od najvećih preimućstava EU.
XS
SM
MD
LG