Dostupni linkovi

Slovenačke banke utrostručile gubitak


Slovenačke banke ostvarile su u jedanaest mjeseci prošle godine 307,2 miliona EUR gubitaka, dok je ukupan gubitak u istom razdoblju 2011. iznosio 101,1 milion EUR.

Prema ocjenama finansijskih stručnjaka, gubitak slovenačkih banaka za cijelu prošlu godinu veći je od 400 miliona EUR, prenosi SEEbiz.

Glavni uzrok nastavka trenda porasta gubitaka su otpisi i rezervacije zbog loših kredita. Rezervacije i otpisi su 29 odsto povećani u odnosu na 2011. i prelaze milijardu EUR.

Kako navodi ljubljansko Delo, koje se poziva na najnoviji izvještaj centralne banke, udio loših kredita u bilansima banaka u njihovoj aktivi se povećao na 7,7 odsto, dok najlošiji kreditni plasmani banaka koji ne mogu biti naplaćeni čine 8,4 odsto bilansa.

\"Negativni trend u bankama treba zaustaviti. Zato je nužno sprovesti njihovu sanaciju po mogućnosti još ove godine, jer za dvije godine to možda više neće biti moguće\", kazao je izvršni direktor finansijske grupe ALTA, Aleš Škerlak.

On je rekao da će se pokazati da su gubici u slovenačkom bankarstvu za cijelu prošlu godinu premašili 400 miliona EUR, što zbog pogoršavanja kreditnih uslova za ekonomiju, koja je visoko zadužena, smanjuje konkurentnost slovenačke ekonomije.
XS
SM
MD
LG