Dostupni linkovi

Vojska SAD otvorila borbene operacije za žene


Američka vojska je i zvanično danas ukinula zabranu ženama da učestvuju u borbenim operacijama, objavio je odlazeći sekretar za odbranu Leon Paneta.

"Žene su pokazale veliku hrabrost i veliku požrtvovanost na bojnom polju i van njega. One su uveliko doprinele misiji vojske i dokazale svojus posobnost da služe u sve većem broju misija", rekao je sekretar u saopštenju.

Ova istorijska promena, na predlog Združenog generalštaba ukida pravilo iz 1994. godine kojim se zabranjuje da se ženama daju zadaci u manjim kopnenim borbenim jedinicama.

Promena se neće dogoditi preko noći. šefovi vojnih službi moraće da donesu planove po kojima će žene moći da se kandiduju za borbene pozicije, rekao je jedan visoki vojni zvaničnik.

Neke pozicije će možda biti otvorene već ove godine, dok će procena za druge, kao što je učestvovanje u snagama za specijalne operacije, možda trajati duže.

Razni rodovi vojske imaju rok do januara 2016. godine da izdvoje neke pozicije za koje smatraju da treba da ostanu zatvorene za žene.
XS
SM
MD
LG