Dostupni linkovi

UN pokrenuo istragu o napadima bespilotnim letjelicima


UN su pokrenule istragu o uticaju vazdušnih udara bespilotnim letjelicama na civile u Pakistanu, Avganistanu, Jemenu, Somaliji i na palestinskim teritorijama.

Postoji potreba da se utvrde "odgovornost i odšteta u situaciji kada stvari pođu po zlu", izjavio je novinarima britanski advokat Ben Emerson, koji predvodi istragu.Emerson, specijalni izvjestilac UN o ovom pitanju, rekao je da napredak tehnologije bespilotnih letjelica mora da bude praćen odgovarajućim pravnim okvirom.

Biće provjereno ukupno 25 napada u pet zemalja. Emerson je rekao da sve češća upotreba bespilotnih letjelica "predstavlja veliki izazov za međunarodni pravni okvir".

Istražioci će pokušati da utvrde razmjere civilnih žrtava, identitete militanata koji su bili mete i zakonitost napada na teritorijama gdje UN formalno nisu potvrdile stanje konflikta, prenio je BBC.

Pristalice upotrebe bespilotnih letjelica kažu da se na ovaj način civilne žrtve svode na minimum, a protivnici ukazuju na stotine civilnih žrtava u takvim akcijama i tvrde da sami napadi nisu pravno utemeljeni.

Ovakva taktika vojske SAD izazvala je velike proteste u Pakistanu. Vazdušni udari bespilotnim letjelicama glavni su uzrok tenzija u odnosima Vašingtona i Islamabada.

U periodu od 2004. do 2013. godine CIA je u ovakvim akcijama u Pakistanu ubila više od 3.400 ljudi, među kojima je bilo 891 civila, navodi se u podacima Biroa istraživačkog novinarstva.Najveći dio napada bespilotnim letjelicama izvršen je za vrijeme mandata predsjednika Baraka Obame, dodaje se u izvještaju.
XS
SM
MD
LG