Dostupni linkovi

Pokrenuta nova istraga o smrti Borisa Trajkovskog


Istražni tim, koji će provjeriti sva dosadašnja saznanja u vezi s pogibijom makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog u avionskoj nesreći 26. februara 2004. godine u blizini Mostara, počeo je rad, nakon što je ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić potpisao Odluku o njegovom formiranju.

"Istražni tim u čijem je sastavu 15 članova podijeljen je u pet komisija i one su već počele da rade" - izjavio je za agenciju Fena Omer Kulić, glavni istražitelj u sklopu ovog tima i savjetnik ministra Hadžića.

Pojašnjava da u radu komisija participiraju predstavnici/eksperti iz četiri zemlje - Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Srbije, te da Istražni tim ima i stalnog konsultanta iz Sjedinjenih Američkih Država.

Nova istraga u BiH otvorena je, nakon što je Vlada Makedonije pokrenula postupak u vezi s tim, a s obzirom na to da je novi makedonski ekspertni tim, u međuvremenu, prikupio dovoljno dokaza za pokretanje ponovne istrage u vezi s pogibijom predsjednika Trajkovskog, njegovih saradnika i članova posade.

Avion u kojem je bio tadašnji predsjednik Makedonije Boris Trajkovski srušio se 26. februara 2004. godine kod Rotimlja, nedaleko od Mostara. Poginuli su predsjednik Trajkovski, njegovi savjetnici Dimka Ilkova-Bošković i Risto Blaževski, stručna suradnica Anita Krista-Lozanska, Mile Krstevski iz MVP-a Makedonije, članovi obezbjeđenja Boris Verinov i Aco Božinovski kao i dva pilota.
XS
SM
MD
LG