Dostupni linkovi

Srbija: Počelo ponovljeno suđenje bivšim konzulima


Pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu danas je počelo ponovljeno suđenje bivšim konzulima Igoru Miloševiću i Slobodanu Nenadović, optuženim za izdavanje privremene putne isprave Miladinu Kovačeviću pomoću koje je pobegao iz SAD, pošto je prebio američkog studenta Brajana Stajnhauera.

Optuženi su ostali pri svojim ranijim iskazima i nisu detaljno iznosili odbranu.

Na sljedećem ročištu bi trebalo da Momirka Marinković svjedoči o obavezama optuženih Miloševića i Nenadović po Bečkoj konvenciji.

Sudija Vladimir Miletić zakazao je nastavak suđenja za 12. mart.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu Prvog osnovnog suda, kojom su Milošević i Nenadović osuđeni na 18 meseci zatvora, odnosno godinu dana uslovne kazne i vratio predmet na ponovno suđenje.

Apelacioni sud je utvrdio da je prvostepena presuda doneta uz bitne povrede odredbi krivičnog postupka.

Prvom presudom Prvog osnovnog suda od 11. oktobra 2011. godine, Milošević i Nenadović su oglašeni krivim za zloupotrebu službenog položaja, jer su Kovačeviću izdali putnu ispravu, iako su znali da se protiv njega vodi krivični postupak pred američkim pravosuđem, zbog teških povreda koje je nanio studentu Brajanu Stajnhaueru u maju 2008. godine.

Kovačević je novembra 2010. osuđen na dvije godine i tri mjeseca zatvora zbog nanošenja teških povreda Stajnhaueru, na osnovu sporazuma o priznanju krivice.Kovačević je 26. novembra pušten iz zatvora u Somboru na osnovu primena Zakona o amnestiji.
XS
SM
MD
LG