Dostupni linkovi

MMF: Oporavak eurozone odložen za godinu dana


Globalni rast postepeno će ojačati ove godine, u prosjeku na 3,5 odsto, i na taj način blago ubrzati u odnosu na prošlogodišnji napredak od 3,2 odsto, navodi se u ažuriranim januarskim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za svjetsku ekonomiju.

Dalje jačanje globalne ekonomije MMF prognozira u narednoj godini, kada bi rast trebalo da dostigne 4,1 odsto. Takva prognoza se zasniva na pretpostavci da se oporavak u međuvremenu vrati u eurozonu, prenosi SEEbiz.

Ažurirane prognoze MMF-a obuhvataju samo najveće ekonomije i regije, za razliku od redovnih polugodišnjih prognoza u kojima se objavljuju procjene za svaku zemlju pojedinačno.

U najnovijim procjenama MMF predviđa se da će rast svjetske ekonomije biti nešto sporiji nego što je navedeno u redovnim jesenjim prognozama, kada je za ovu godinu procijenjen rast od 3,6 odsto, a za narednu od 4,2 odsto.

Predstavnici MMF-a smatraju da su mjere koje su poduzele vlade u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i eurozoni smanjile rizike akutne krize, ali je oporavak eurozone odgođen za godinu.
XS
SM
MD
LG