Dostupni linkovi

Parlamentarni izbori u Jordanu


Jordanci glasaju u srijedu na parlamentarnim izborima koje su bojkotirali Muslimanska braća, grupa koja tvrdi da je izborni sistem izmanipulisan u korist ruralnih plemenskih područja i da je protiv siromašnih iz urbanih dijelova.

U prvim izborima u kraljevini otkako je Arapsko proljeće dovelo nekada marginalizirane islamiste na vlast u nekoliko zemalja u regiji, vlada je obećala slobodne i pravedne izbore i prognozirala veliku izlaznost uprkos bojkotu Muslimanske braće.

Stranka Muslimanske braće je najpopularnija u Jordanu i ima jaku podršku u gradovima, a posebno među siromašnim Palestincima koji žive u Jordanu.

Zbog bojkota najpopularnije stranke, izbori su postali natječaj među plemenskim vođama, vladinim zvaničnicima i biznismenima, a samo nekolicina od 1.500 kandidata se kandidovalo za priznate stranke. Optužbe za kupovinu glasova su brojne.

Izbori bi mogli dati veće ovlasti plemenskim vođama koji žele nastaviti održavati skupo državno pokroviteljstvo koje služi njihovim interesima, ali siromašni u urbanim dijelovima im to zamjeraju jer se osjećaju ekonomski i politički izostavljeno.

Jordanci će glasati u vrijeme teške ekonomske situacije jer je vlada morala uvesti mjere štednje zbog pritiska MMF-a kako bi izbjegli fiskalnu krizu.
XS
SM
MD
LG