Dostupni linkovi

Svetski ekonomski forum u Davosu


Lideri svetske političke i finansijske elite okupila se danas u švajcarskom zimovalištu Davosu na godišnjem ekonomskom forumu, sa ambicijom da konsoliduju prve
znake globalnog ekonomskog oporavka.

Pedesetak šefova država i vlada sastaće se u Kongresnom centru u Davosu sa stotinama direktora velikih kompanija, ekonomistima, ekspertima i novinarima iz svih delova sveta, na 43. Svetskom ekonomskom forumu.

Ovogodišnji forum obeležiće, pre svega, smirivanje situacije godinu dana nakon potresa u evrozoni koja je tada delovala kao da je na rubu raspada.

Svetski lideri danas sa manje pesimizma iznose predviđanja o privredi sveta u 2013, ali su i dalje oprezni, pokazala je studija objavljena danas uoči Foruma.

Na sinoćnom zvaničnom otvaranju skupa, osnivač foruma Klaus Švab poručio je učesnicima skupa da se uzdignu iznad krize u evrozoni i demonstriraju "viziju".

"Izražavam nadu da ćete sa ovog skupa otići sa vizijom koja prevazilazi upravljanje krizom koje smo videli, vizijom koja će biti dinamičnija, a ne samo borba protiv krize", kazao je Švab.

Među političarima koji će učestvovati na forumu su britanski premijer Dejvid Kameron, nemačka kancelarka Angela Merkel, italijanski premijer u ostavci Mario Monti i ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Svetski ekonomski forum u Davosu trajaće do 27. januara.
XS
SM
MD
LG