Dostupni linkovi

Galamboš: Novosadska vlast vređa manjine


Potpredsednik Saveta za međunacionalne odnose Skupštine Novog Sada Laslo Galamboš zatražio je sastanak ovog tela i ocenio da gradska vlast "vređa manjine", jer ne poštuje njihovo pravo na službenu upotrebu jezika i pisma već umesto toga uvodi ćirilicu kao jedino pismo u gradu.

Galamboš koji je iz Saveza vojvođanskih Mađara, naveo je da ispisivanje jedino ćirilicom naziva Kulturnog centra grada, naziva linija gradskih autobusa, tabli sa nazivima najvećeg broja gradskih javnih preduzeća i tabli sa nazivima ulica, ne doprinosi očuvanju višenacionalnog identiteta Novog Sada.

On je u tekstu za današnji novosadski "Mađar so" (Magyar Szo) ocenio da to ne doprinosi multikulturalizmu, toleranciji i ravnopravnosti, niti doprinosi inicijativi da Novi Sad 2020. godine postane Evropska prestonica kulture.

Galamboš je oštro osudio izjave zamenika gradonačelnika Borka Ilića kao "direktno uvredljive" za manjine.

"Po njemu (Iliću), ne samo da ovdašnje manjine uživaju najveća prava, nego treba da budemo zahvalne što naša deca mogu da u školama besplatno uče na mađarskom. Zar mi ne plaćamo porez?", upitao je Galamboš.

Dodao je da je dobio obećanje da će sednica Saveta za međunacionalne odnose biti iduće sedmice, i pozvao i druge političke partije, kao i Nacionalni savet Mađara da se pobune protiv poteza gradske vlasti.
XS
SM
MD
LG