Dostupni linkovi

Slovenija: štrajk zaposlenih u javnom sektoruU Sloveniji će danas biti održan štrajk većeg dijela zaposlenih u javnom sektoru u kojem će, kako se očekuje, od 160.000 zaposlenih u tom sektoru sudjelovati 100.000 osoba, a među ostalim neće raditi škole i vrtići, dok će zdravstvo raditi po nedjeljnom režimu dežurstva i primati samo hitne slučajeve.

Štrajkat će i vatrogasci, javna uprava, opštinski redari, te policija i carina pa se mogu očekivati i zastoji na graničnim prelazima s Hrvatskom, javljaju slovenački mediji.

Glavni razlog štrajka je budžet za ovu godinu koji je već prihvaćen, a predviđa smanjivanje sredstava za plate zaposlenih za pet posto.

Sindikati tvrde da je vlada njihove zahtjeve odbijala, tvrdeći da ne krši sporazum sa sindikatima iz sredine prošle godine, kad je opsežnim mjerama za finansijsku stabilizaciju postignut dogovor o uštedama i racionalizaciji javnog sektora. Do štrajka dolazi na vrhuncu političke krize koja prijeti raspadom koalicijske vlade premijera Janeza Janše.
XS
SM
MD
LG