Dostupni linkovi

Evropski piloti protestuju protiv novog zakona


Piloti i članovi posade su u utorak organizovali proteste na više evropskih aerodroma zbog planiranog zakona EU koji bi ih, kako tvrde, mogao primorati da lete preterani broj sati i ugroze bezbednost putnika.

Učesnici protesta su vlastima uručili peticije u kojima se traži bolja zaštita od umora izazvanog letenjem. Planovi o usklađivanju zakonodavstva EU su još uvek u fazi pregovora, ali piloti kažu da strahuju da bi od njih moglo biti traženo da lete više od 12 sati bez obzira što naučnici tvrde da let duži od 10 sati znatno ugrožava bezbednost.

"Umorni pilot je opasan pilot, a umorni član posade će ugroziti bezbednost putnika u vanrednoj situaciji. Nažalost, oni koji donose odluke u EU to još nisu shvatili", rekao je Fransoa Nardi, potpredsednik Evropskog udruženja pilota (ECA).

Udruženje evropskih avio kompanija (EASA), međutim, uzvraća da je sadašnja preporuka Evropske agencije za avio saobraćaj i bezbednost da se leti najviše 11 sati što bi značilo da EU ima jedno od najstrožih pravila na svetu.
XS
SM
MD
LG