Dostupni linkovi

PS SE usvojila rezoluciju o Kosovu


Parlamentarna Skupština Saveta Evropa usvojila je rezoluciju o Kosovu, u kojoj je ocenjeno da je napredak koji Priština ostvaruje spor.

Posebno se ističe da napredak nije dovoljno brz u oblastima poboljšanja vladavine zakona, a naročito u pogledu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Takođe, PS SE je naročito zabrinuta zbog situacije i bezbjednosti srpske zajednice na sjeveru Kosova, gdje, kako se ocenjuje još izbijaju incidenti i tenzije.

Parlamentarna skupština (PS SE) zatražila je danas u Strazburu da se uspostavi neposredna saradnja s vlastima u Prištini s ciljem da se pomogne jačanju vladavine zakona i demokratije na Kosovu, ali je delegacija Srbije na zasijedanju predočila da bi to moglo da ugrozi statusnu neutralnost Kosova i izvrši pritisak na Beograd u dijalogu s Prištinom.

U rezoluciji, koja je usvojena velikom većinom glasova, ocenjuje se da politički dijalog Beograd - Priština "daje mogućnosti za rješavanje temeljnih problema".

Rezolucija je izglasana na temelju izveštaja švedskog socijaldemokratskog poslanika Bjerna fon Sidoua, u kojem se podvlači nužnost da se "i na jugu i na sjeveru Kosova" suzbiju korupcija i organizovani zločin.
XS
SM
MD
LG