Dostupni linkovi

Vojska Malija patrolira u gradu Diabali


Vojska Malija patrolira danas u mjestu Diabali, dan pošto su francuski vojnici od islamista preuzeli taj grad na zapadu zemlje.

Francuska vojska zauzela je Diabali, koji je 14. januara pao u ruke pobunjenika, i grad Duencu, u centralnom dijelu Malija.

Islamistički borci napustili su Diabali posle višednevnih vazdušnih napada francuske vojske koja je od je od početka intervencije u Maliju uspjela da spriječi napredovanje islamista ka jugu.

Generalštab vojske Malija ocijenio je da za oslobađanja bastiona islamista na sjeveru zemlje, u mestima Gao i Tombuktu, neće biti potrebno više od mjesec dana, kao i da je cilj malijske vojske da potpuno oslobodi taj region od islamista.

Gao (1.200 km od Bamakoa) i Tombuktu (900 km od Bamakoa) su gradovi na prostranom sjeveru Malija koji je više od devet mjeseci pod kontrolom islamista.

Predsjednik Francuske Fransoa Oland je početkom januara odobrio vazdušne napade u Maliju, pošto su islamisti, koji kontrolišu sjever zemlje, krenuli u ofanzivu ka jugu i zauzeli grad Kona.

Gotovo 150.000 ljudi izbjeglo je iz Malija u susedne zemlje, a broj raseljenih zbog sukoba u toj zemlji je oko 230.000 ljudi, saopštila je prošle sedmice Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih pitanja.
XS
SM
MD
LG