Dostupni linkovi

Kacin: Uhapsiti napadače na srpske grobove na Kosovu


Izvestilac za Srbiju Jelko Kacin zatražio je danas u Evropskom parlamentu da se napadači na srpska groblja na Kosovu što prije pronađu i osude.

"Poštovanje prema preminulima i grobovima je fundametalno pravo i standard svih civilizovanih društava", istakao je Kacin u govoru pred Spoljnopolitičkim komitetom EP, govoreći o nizu napada nakon uklanjanja spomenika OVPBM u Preševu.

On je zatražio od kosovskih vlasti da vandale što pre identifikuju i osude, kao i da preduzmu mere da se ovakvi napadi ne ponove.

Istovremeno, Kacin je pozvao srpske i albanske lidere da kroz dijalog nađu rešenja koja će obezbediti bolju budućnost za mlade generacije.

Kacin je ovim govorom, u kome je istakao napredak koji je Srbija postigla u evropskim integracijama, otvorio raspravu povodom predloga rezolucije o Srbiji podnetog u decembru, a na koji su poslanici u međuvremenu podneli amandmane.

Izvestilac je posebno pohvalio rezultate Vlade Srbije u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Kacin je u govoru poslanicima rekao da mu je drago što su podneseni amandmani u skladu sa njegovim predlogom da se Srbiji pruži snažna podrška u evropskim integracijama i da joj se što pre odredi datum početka pregovora o pridruživanju sa EU.

Konačna verzija rezolucije biće usvojena na proleće, a članovi Spoljnopolitičkog komiteta će kasnije danas razgovarati sa potpredsednicom Vlade Srbije za evropske integracije Suzanom Grubješićom koja se nalazi u poseti Briselu u okviru evropske turneje.
XS
SM
MD
LG