Dostupni linkovi

Savet Evrope o situaciji na Kosovu


Situacija na Kosovu i uloga Saveta Evrope tema je današnjeg zasedanja Parlamentarne Skupštine SE na kojoj se očekuje usvajanje rezolucije na osnovu koje se pozivaju vlasti na Kosovu, EULEX i UNMIK da nastave sa ojačavanjem vladavine prava, kao i sa pravnog i instutucionalnog okvira za borbu protiv korupcije.

U nacrtu rezolucije se takođje ističe da je napredak u poboljšanju vladavine zakona na Kosovu spor, naročito u pogledu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kako na severu tako i na jugu Kosova, te da pravosuđje i dalje pati od političkog uplitanja, neefikasnosti i od nedostatka transparentnosti i sprovođjenja.

U izveštaju koji je podneo švedski socijalistički poslanik Bjorn fon Sidov, navodi se da su se u protekle dve godine na Kosovu desili važni događaji u pogledu upravljanja i političke stabilnosti kao i sprovođenja reformi. Dodaje se, međutim, da su potrebni veći napori kako bi se poboljšala funkcionalizacija demokratskih institucija, naročito Skupštine Kosova, kao i efikasniji rad u javnoj administraciji i pravosuđu.

Ističe se i da Priština i Beograd moraju nastaviti da traže načine za smanjenje rizika od daljih sukoba i da se koncentrišu na sprovođenje IBM sporazuma.

Takođe se preporučuje da Komitet ministara Saveta Evrope dodatno poboljša svoje delovanje za promovisanje ljudskih prava i vladavine zakona na Kosovu kao i da proširi programe Saveta Evrope u oblastima kao što su sprovođenje zakonodavstva o antidiskriminaciji, nezavisnog i efektivnog pravosuđa, borbi protiv korupcije i dr.
XS
SM
MD
LG