Dostupni linkovi

Kocijančič: Problem spomenika rešiti dijalogomPortparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič rekla je danas da situaciju u Preševu nakon uklanjanja spomenika OVPMB treba rešiti dijalogom i navela da to pitanje ne treba da utiče na razgovore Beograda i Prištine.

"Nama je žao što nije došlo do kompromisnog rešenja svih strana koje su upletene u to pitanje. Ono što je sad za nas važno je da se svi vrate dijalogu, da ne dođe do nepotrebnih konfrontacija. Važno je da se izgradi poverenje i razgovara o bitnim pitanjima, onim koja su važna za razvoj juga Srbije, kao što su socijalno ekonomski razvoj južne Srbije i pitanje manjina", rekla je Maja Kocijančič za Dojče vele.

Prema njenim rečima, Evropska unija podržava napore OEBS-a u tom kontekstu.

Govoreći o uticaju dešavanja u Preševu na dijalog koji Briselu vode premijeri Srbije i Kosova, Kocijančič je kazala da je taj proces u interesu obe strane.

Pripadnici Žandarmerije uklonili su u nedelju ujutro spomenik OVPMB, koju Beograd smatra terorističkom organizacijom, iz centra Preševa. Nakon toga, počela su skrnavljenja srpskih grobalja na Kosovu.
XS
SM
MD
LG