Dostupni linkovi

Švarcenberg jedva čeka kraj kampanje-smeta mu celibat



Najstariji predsednički kandidat na istorijskim izborima na kojima Česi prvi put direktno biraju šefa države, 75-godišnji knez Karel Švarcenberg, jedva čeka kraj predizborne kampanje jer mu je već dosadio celibat.

U drugom krugu izbora 25. i 26. januara Češi će odlučiti da li će Vaclava Klausa kome početkom marta ističe drugi, poslednji mandat naslediti upravo knez Karel Švarcenberg ili bivši socijaldemokratski premijer 68-godišnji Miloš Zeman.

"U poslednje vreme ništa ne stižem. Tokom kampanje za to nema vremena, živim kao kaluđer. Seks mi nedostaje svakog dana", rekao je Švarcenberg u razgovoru za radio Frekvence1.

Sasvim korektna i duhovita predizborna kampanja pred prvi krug i prvih dana pred drugi tokom vikenda pretvorila se u igru nacionalističkom i ksenofobnom kartom.

Pre svega u pokušaj da se Švarcenbergov otac poveže sa nacistima, iako je pred Drugi svetski rat predvodio onu manjinu nemačkog plemstva u Čehoslovačkoj koja se suprotstavila Hitleru i nacistima.

Za razliku od 2,5 miliona sudetskih Nemaca proteranih odmah posle rata, Švarcenbergovima je imovina zaplenjena posebnim zakonom i proterani su tek kada su komunisti došli na vlast 1948. godine.

Pred drugi krug u kome Zeman ima nešto veće šanse od Švarcenberga, u kampanju oba kandidata su se nezvani uključili i hakeri koji nastoje da obore ili zamrznu sajtove pristalica suparničkog kandidata i profile na društvenim mrežama.
XS
SM
MD
LG