Dostupni linkovi

Sirijska opozicija odgodila formiranje prelazne vlade


Lideri sirijske opozicije odgodili su formiranje prelazne vlade na sastanku u Istanbulu, saopćila je u ponedjeljak Sirijska nacionalna koalicija.

Razgovori koji su počeli u subotu je drugi pokušaj opozicije da formira vladu. Kredibilitet opozicije doveden je u pitanje dok Sirija ulazi u sektaški sukob između većinskih sunita i alavita, sekte predsjednika Bašara el-Asada.

Ova 70-člana koalicija, u kojoj dominiraju islamisti i njihovi saveznici, formirana je uz podršku zapadnih i zalivskih država u Kataru početkom decembra.

Borbe za prevlast unutra opozicije potkopale su napore da se dogovori formiranje prelazne vlade.

Petočlani odbor će u narednih 10 dana iznijeti prijedloge koaliciji o formiranju vlade, saopćeno je u ponedjeljak, javio je Reuters.

Odbor će se "konsultovati s predstavnicima opozicionih snaga, Slobodne sirijske armije i prijateljskih državama kako bi dobili njihovo mišljenje o formiranju vlade i do koje mjere mogu ispoštovati potrebne obveze za finansijsku i političku održivost", saopćila je koalicija.

Predsjednik Sirijske nacionalne koalicije Moaz Alhatib odputovao je u Katar kako bi osigurao finansijsku pomoć za prelaznu vladu, kazali su učesnici pregovora u nedjelju u Istanbulu.
XS
SM
MD
LG