Dostupni linkovi

Austrijanci sutra na referendumu odlučuju o načinu služenja vojnog roka


Austrijanci će sutra na referendumu odlučivati o budućem modelu služenja vojnog roka.

Na referendumu će biti ponuđena dva pitanja - Da li ste za uvođenje profesionalne vojske i godinu dana dobrovoljnog društvenog rada? i Da li ste za zadržavanje obaveznog vojnog roka i civilne službe.

Referendum su inicirale vladajuće stranke Socijaldemokratska partija, kancelara Vernera Fajmana, i Narodna stranka, šefa diplomatije Mihaela Špindelegera.

Rasprava o vojnoj službi traje mjesecima, zbog različitih stavova članica vladajuće koalicije - socijaldemokrate su pristalice profesionalne vojske, dok konzervativci žele da zadrže obaveznu vojnu službu.

U januaru 2011. godine načelnik Generalštaba Austrijske vojske izrazio je sumnju o mogućnostima finansiranja takve promjene i mogućnostima pronalaženja dovoljnog broja regruta za buduću profesionalnu vojsku.

Ovakav stav revoltirao je ministra odbrane, koji je smijenio načelnika Generalštaba, što je naišlo na oštre kritike konzervativaca i medija. Načelnik je na kraju rehabilitovan novembra 2011. godine, a reforma vojne službe je ostala po strani.

Trenutno svi Austrijanci mlađi od 35 godina služe vojni rok od šest mjeseci. Do 2005. godine vojni rok je trajao osam mjeseci.
XS
SM
MD
LG