Dostupni linkovi

Od danas jedinstvene vozačke dozvole za sve zemlje EU


EU planira da zamijeni sve vrste vozačkih dozvola novom, jedinstvenom za sve zemlje članice i koja će biti poput "kreditne kartice" u standardnom evropskom formatu i jačom bezbjednosnom zaštitom. Odgovarajuće službe od danas će početi da izdaju vozačke dozvole u novom formatu.

Promjena formata vozačke dozvale dio je šireg paketa mjera, u koji spada i treća direktiva EU za vozačku dozvolu čiji je cilj jačanje slobode kretanja, borba protiv falsifikovanja putnih isprava i poboljšanje bezbjednosti na putevima širom EU.

Od danas sve nove vozačke dozvole u EU biće u novom formatu poput "kreditne kartice" sa fotografijom i standarnim informacijama koje će biti lako čitljive i prepoznatljive širom evropskog bloka.

Promjene neće uticati na postojeće vozačke dozvole, ali će biti zamijenjene novim kada svaka od članica donese odluku o periodu zamjene, najkasnije do 2033. godine.

Evropske vozačke dozvole mogu biti prilagođavane radi unošenja nacionalnih simbola, ali tu odluku mogu donositi i same zemlje članice.
XS
SM
MD
LG