Dostupni linkovi

Holandski vrhovni sud o žalbi Holandije na presudu u slučaju Hasana Nuhanovića i porodice Mustafić


U holandskom Vrhovnom sudu danas će biti održano saslušanje po žalbi Holandije na presudu Žalbenog vijeća Okružnog suda u Haagu po kojoj je Holandija odgovorna za smrt triju osoba u Potočarima 1995. Tužbu su protiv holandske države podnijeli porodica Rize Mustafića i Hasan Nuhanović.

Žalbeno vijeće Okružnog suda u Haagu 5. jula 2011. godine presudilo je da država Holandija nije djelovala po zakonu kada je nakon pada bosanskog grada Srebrenice u julu 1995., zapovjednik holandskog kontingenta u sklopu UN-ove mirovne misije poslao Hasanovog oca Ibru i brata Muhameda u smrt zajedno s Rizom Mustafićem.

Ubijeni su u masakru za koji su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud za pravdu kasnije proglasili da je djelo genocida.

Posmrtni ostaci Hasanovog oca ekshumirani su iz masovne grobnice u blizini Zvornika 2007. godine, a ostaci njegove majke i brata pronađeni su 2010.

Vrhovni sud, najveća pravosudna vlast u Holandiji, dozvolit će objema strankama da predstave svoje argumente usmeno 18. januara, nakon čega će sud donijeti obvezujuću odluku.
XS
SM
MD
LG