Dostupni linkovi

Kacin: Milanović i Dačić pokazali pragmatičnost



Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je danas susret srpskog i hrvatskog premijera i izrazio nadu da će vlade obe države nastaviti da rade na pitanju nestalih i povratka izbeglica, kako bi optužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde mogle da budu povučene što pre.

Kacin je u saopštenju ocenio da su Ivica Dačić i Zoran Milanović jučerašnjim susretom pokazali "pragmatičan pristup" i da su obe zemlje "posvećene rešenjima i zajedničkoj budućnosti u EU".

"Srbija i Hrvatska su prvi susedi i upućene su jedna na drugu u ekonomskom, političkom i regionalnom smislu. Probleme koji su nasleđeni iz 1990-ih treba rešavati kroz dijalog, a ne ignorisati ih", naveo je Kacin.

Kacin je u saopštenju ocenio i da "veliki uspesi" u dijalogu Beograda i Prištine i "blagovremena implementacija dogovora" predstavljaju dobar primer kojeg valja slediti i u Zagrebu u brzom iznalaženju rešenja za zaključenje procesa ratifikacije pristupa Hrvatske EU u prvoj polovini ove godine.

"Eventualno kašnjenje Hrvatske ne bi pomoglo drugim zemljama regiona u njihovim naporima za dobijanje datuma za početak pregovora ili statusa zemlje kandidata", istakao je Kacin.
XS
SM
MD
LG