Dostupni linkovi

Srbija:Podnijet zahtjev za rehabilitaciju Nikole Kalabića


Višem sudu u Valjevu podnet je zahtev za rehabilitaciju četničkog komandanta Nikole Kalabića, potvrđeno je agenciji Beta u tom sudu.

U Višem sudu je rečeno da je postupajući sudija po tom predmetu "na više adresa poslao zahtjev za dostavljanje dokumentacije, za šta je potrebno vrijeme".

Podnosilac zahteva, Kalabićeva unuka Vesna Dragojević, moraće da dokaže da je Kalabićev potomak i ukoliko ne dostavi dokumentaciju o vremenu i smrti komandanta Gorske garde, to će učiniti sud po službenoj dužnosti.

Kalabić (1906-1946) je uoči Drugog svetskog rata u Valjevu radio kao geometar i bio načelnik Katastarske uprave. U Katastru se i danas nalaze brojni dokumenti "ispisani njegovim krasnopisom".

Rođen je u Podnovlju, kod Dervente na severu Bosne. U braku s koleginicom po struci Borkom, iz mioničkog sela Rajković, 3. avgusta 1930. dobio je blizance Mirjanu i Milana. Vesna Dragojević je Mirjanina kći.

Kalabić se u ljeto 1941. na Ravnoj gori, priključio pukovniku Bivše jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu - Draži Mihailoviću, a od novembra te godine je bio komandir čete u Gorskoj gardi kralja Petra Drugog Karađorđevića.Od 1944. ponovo je bio u Gorskoj gardi.

Prema istorijskim podacima Kalabić je izdao Mihailovića i pomogao da on 1946. bude uhapšen kod Višegrada kako bi mu se potom sudilo. Nema pouzdanih podataka ni o tome gde je, kada i na koji način, navodno 1946, okončan život Nikole Kalabića.
XS
SM
MD
LG