Dostupni linkovi

Iznesene završne riječi odbrane na suđenju Batku Vlahoviću


Završnim riječima odbrane danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Veselinu Vlahoviću Batku, optuženom za zločine počinjene 1992. godine u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, na području opštine Novo Sarajevo.

Branitelj optuženog, advokat Rade Golić ustvrdio je u završnoj riječi da optužba nije van razumne sumnje dokazala da je u inkriminiranom periodu postojao široki i sistematčni napad usmjeren protiv nesrpskog stanovništva u spomenutim sarajevskim naseljima, odnosno na području glavnog grada BiH.

Odbrana, nadalje, smatra da nije dokazano da je optuženi bio svjestan postojanja takvog napada, niti toga da su njegovi postupci dio tog napada, odnosno da kod njega nije postojala diskriminatorna namjera, a što predstavlja temeljna obilježja (elemente) krivičnog djela - zločini protiv čovječnosti, za koje se Vlahović tereti.

Golić smatra da je cilj njegovog branjenika Vlahovića bilo sticanje materijalne koristi, te da u njegovim radnjama nema diskriminatornih elemenata, zaključujući - da su se Vlahovića i Srbi bojali.

Sud BiH potvrdio je 24. februara 2011. godine, optužnicu u predmetu Veselin Vlahović koja ga tereti za krivično djelo - zločini protiv čovječnosti.

U izmijenjenoj optužnici koja sadrži 66 tačaka, a čije navode odbrana osporava, navodi se da je Vlahović kao pripadnik paravojnih snaga tzv. srpske republike BiH, a kasnije RS-a, vršio progon nesrpskog stanovništva u naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.

Veselin Vlahović se, među ostalim, tereti da je u okviru progona na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi počinio ubistva i sudjelovao u ubistvima, te odvođenju u ropstvo, silovanjima, protupravnim zatvaranjima, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, te pljačkama, kao i da je odgovoran za prisilne nestanke nesrpskog stanovništva.
XS
SM
MD
LG