Dostupni linkovi

Odbijen zahtjev za obustavljanje postupk protiv Milana Gvere


Apelaciono vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev branitelja Milana Gvere da se obustavi žalbeni postupak protiv njega zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Patrick Robinson, predsjedavajući Apelacionog vijeća Haškog tribunala, istakao je da se Gvero dovoljno oporavio od moždanog udara koji je pretrpio 2010. godine, te da je “u stanju da učestvuje u krivičnom postupku”.

Gvero, nekadašnji pomoćnik komandanta za moral, pravna i vjerska pitanja Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen je na pet godina zatvora u junu 2010. zbog učešća u prisilnom uklanjanju civilnog bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Skupa s njim su osuđeni Vujadin Popović i Ljubiša Beara na doživotne kazne, te Drago Nikolić, Ljubomir Boravčanin, Radivoje Miletić i Vinko Pandurević na ukupno 84 godina zatvora za učešće u zločinima počinjenim u Srebrenici nakon pada te zaštićene enklave.

Sva sedmorica su optužena za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao ubistvima više od 7.000 muškaraca i dječaka iz Srebrenice, kao i prisilnim preseljenjem ostalog nesrpskog stanovništva sa ovog područja.
XS
SM
MD
LG