Dostupni linkovi

Francuska spremna za kopnene operacije na Maliju


Francuska je poslala veliki broj vojnika na sjever Malija koji kontrolišu grupe povezane sa terorisitčkom organizacijom Al-Qaida. Stotine vojnika uputili su se oklopnim vozilima iz glavnog grada Bamakoa ka Diabalyu na sjeveru zemlje.

Lokalni zvaničnici su saopštili da su francuski ratni avioni bombardovali Diabaly, ali militanti i dalje pružaju otpor.Zvaničnici Ministarstva odbrane Francuske navode da se u Maliju nalazi oko 800 francuskih vojnika i da će taj broj uskoro dostići 2.500.

Takođe, komandanti generalštaba zemalja Zapadne Afrike sastali su se u Bamakou kako bi razgovarali o vojnoj interevnciji koju podržavaju Ujedinjeni narodi a koju bi sačinjavalo 3.300 vojnika. Nigerija je saopštila da će na Mali poslati 900 vojnika.

Prema podacima UN zbog krize na Maliju u Mouritaniju, Niger, Burkinu Faso i Alžir izbjeglo oko 145 hiljada osoba.

Evropske zemlje podržavaju intervenciju Francuske u Maliju. Belgija je najavila da će u Mali poslati dva teretna aviona C-130 i dva helikoptera.

Zasad u zračnim napadima protiv pobunjenika na sjeveru Malija učestvuje Francuska.

Sjeveni dio Malija od januara 2012. nije pod kontrolom vlade. Više od 3.000 pripadnika Tuareg plaćeničke vojske, koji su podržavali svrgnutog libijskog vođu Muammera Gaddafija, vratilo se na sjever Malija i ubrzo nakon toga preuzeli su kontrolu nad tom regijom.
XS
SM
MD
LG