Dostupni linkovi

Evropski sud osudio British airways za diskriminaciju


Evropski sud za ljudska prava utvrdio da je stjuardesa britanske aviokompanije "British airways" Nađa Evejda (60) bila izložena diskriminaciji, jer joj na poslu nije bilo dozvoljeno da nosi privjesak u obliku krsta.

Evejda je aviokompaniju tužila sudu u Strazburu nakon što su britanski sudovi podržali odluku kompanije da na poslu ne može da nosi lančić sa privjeskom raspeća.

Evropski sud donio je odluku da su britanski sudovi dali "preveliku težinu" želji aviokompanije da "projektuje određen korporacijski imidž" i da je time bilo narušeno Evejdino pravo na njena vjerska ubjeđenja.

Evejda je od 1999. godine radila kao stjuardesa u aviokompaniji, u kojoj je, prema kodeksu oblačenja za žene, neophodno nositi uniformu sa zakopčanom košuljom i kravatom bez vidljivog nakita.

Pošto je lančić sa privjeskom raspeća izazvao spor tokom 2006. godine Evejdi je ponuđeno drugo radni mjesto u kompaniji, što je ona odbila.

Ona se vratila na posao u februaru 2007. godine kada je poslovna politika kompanije promijenjena i dozvoljeno je nošenje vjerskih simbola.
XS
SM
MD
LG