Dostupni linkovi

EU želi ukinuti željezničke monopole


Europska komisija pozvat će ovaj mjesec na ukidanje posljednjih europskih željezničkih monopola i otvaranje unosnog tržišta željezničkog putničkog prijevoza konkurenciji od 2019., što ne odgovara Njemačkoj.

Najžešći otpor planu Europske komisije vjerojatno će pružiti Njemačka i njezin željeznički div Deutsche Bahn.

Francuski SNCF (Societe Nationale des Chemins de fer Francais) i talijanski FS (Ferrovie dello Stato Italiane) željno iščekuju paket prijedloga koji Komisija opisuje kao golem, a koji se sastoji od šest skupina prijedloga zakona, jednog izvješća i dva Komisijina dokumenta.

Komisija bi paket trebala formalno prihvatiti i objaviti 23. ili 30. siječnja, s ciljem otvaranja 60 milijardi eura vrijednog tržišta željezničkog putničkog prometa konkurenciji od 2019.

Nizozemska (13 glasova) i Češka (12 glasova) izložene su pritisku svojih operatera željezničkim prugama da se vrate njemačkom jedinstvenom sustavu, no i uz njihovu potporu Njemačka i dalje nema dovoljno glasova. Stoga bi Francuska sa svojih 29 glasova mogla imati ključnu ulogu za budućnost europskih željeznica. Dužnosnici u Bruxellesu ocjenjuju da je stajalište Pariza dvosmisleno.

Očekuje se da će glavni izvršni direktor Deutsche Bahna Ruediger Grube pokušati odgoditi odluku EU-a do europskih izbora 2014. i imenovanja nove Europske komisije.
XS
SM
MD
LG