Dostupni linkovi

OHR upozorava da se ne smije dovoditi u pitanje državnost BiH


Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu (OHR) reagirao je u četvrtak na opetovane izjave predstavnika vlasti Republike Srpske kojima se dovodi u pitanje državnost BiH te je istaknuo kako ona ne može biti smatrana "državnom zajednicom" niti "unijom država" nego isključivo jedinstvenom i suverenom državom čiji je unutarnji ustroj definiran Daytonskim sporazumom.

U priopćenju OHR-a, dostavljenom medijima u BiH, stoji kako je ova izjava reakcija na netočne tvrdnje iznesene proteklih dana čime se jasno aludira prije svega na istupe predsjednika RS Milorada Dodika koji je ponovo govorio o BiH kao državnoj zajednici, a o RS kao o "međunarodno-pravnom subjektu koji je svoju državnost unio u BiH".

OHR podsjeća kako daytonski ustav jasno navodi da Republika BiH pod novim nazivom nastavlja svoje postojanje kao međunarodno priznata država koja se sastoji od dva entiteta.

"Daytonski mirovni sporazum ne može biti jasniji o ovom pitanju i visoki predstavnik (Valentin Inzko) odbacuje bilo kakve suprotne tvrdnje. OHR poziva sve strane da se suzdrže od davanja neistinitih izjava o ustavnom uređenju utvrđenom Daytonskim mirovnim sporazumom", stoji u priopćenju u kojemu se ističe kako je suverenitet i teritorijalni integritet BiH zajamčen međunarodnim pravom i o tome se ne može pregovarati.
XS
SM
MD
LG