Dostupni linkovi

Predata inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije BiH


Predsjedavajućem Predstavničkog doma Federacije BiH Fehimu Škaljiću danas je uručena inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Federalnoj vladi, saznaje Fena.

Inicijativu je potpisalo 56 poslanika: 28 iz SDP-a, 12 - HDZBiH, tri iz HDZ 1990 i 13 iz SBB-a.

U skladu s političkim dogovorom koji su napravili lideri četiri stranke koji su pokrenuli ovu inicijativu kao nova parlamentarna većina praktično je počela implementacija dogovora četiri stranke.

"Tražimo razrješenje, prije svega, što ova Vlada ne odražava trenutnu situaciju u parlamentu. Ona više ne predstavlja parlamentarnu većinu i kao takva više nije u stanju da obavlja svoju funkciju propisane zakonima i Ustavom FBiH. Do sada se pokazalo da Federalna vlada nije u stanju da donosi sistemske zakone. Svjedoci smo opstrukcije prilikom usvajanja budžeta Federacije BiH za 2013. godinu. Takva vlada već odavno ne odražava političku volju parlamentarne većine i još prije šest mjeseci stekli su se uvjeti da iz Vlade izađu ministri iz SDA, HSP-a i NS Radom za boljitak, a da na njihovo mjesto dođu ministri iz dva HDZ-a i SBB-a", izjavio je za Fenu, Jasenko Selimović šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu PFBiH.

Po zakonskoj proceduri, predsjedavajući Škaljić je dužan da o ovoj inicijativi informira predsjedavajućeg Doma naroda PFBiH i Vladu FBiH.

Federalna vlada je obavezna da se u roku 30 dana očituje na inicijativu Predstavničkog doma i nakon toga se saziva sjednica na kojoj se razmatra nepovjerenje Vladi.
XS
SM
MD
LG