Dostupni linkovi

Atina: Uhapšeno 100 osoba, usledili protesti


Grčka policija je u sredu uhapsila 100 osoba koji su ilegalno zaposele napuštenu vilu Amalija u Atini, stecište anarhista i radikalnih levičara, što je pokrenulo proteste na kojima su demonstranti zauzeli sedište jedne stranke iz vladajuće koalicije.

Još nekoliko desetina aktivista okupilo se blizu jednog napuštenog objekta (skvota) u centru grčke prestonice, a očekuju se i drugi protesti, navodi Tanjug.

Policija je prošlog meseca ispraznila oronulu vilu Amalija, koja je ilegalno naseljena više od dve decenije. Hapšenje je izvršeno nakon što se 150 ljudi u sredu ujutro ponovo uselilo u tu zgradu, pa je policija morala ponovo da ih iseli, prenosi Rojters.

U znak odmazde, demonstranti su zauzeli šedište Demokratske levice, najmanje partije u grčkoj vladi, i okačili transparent u kome izražavaju solidarnost. Policija je saopštila da je na tom mestu privedeno oko 40 ljudi.

Gnevna omladina je, potom, blokirala ulaz u jedno od ministarstava, gde je premijer Antonis Samaras trebalo da održi konferenciju za novinare koja je počela sa zakašnjenjem.
XS
SM
MD
LG