Dostupni linkovi

Britanija protiv zaustavljanja proširenja EU nakon Hrvatske


Velika Britanija zauzima se za nastavak proširenja Evropske unije nakon ulaska Hrvatske smatrajući da je Unija budućnost jugoistočne Europe, a u njoj vidi i Tursku, kaže britanski ministar za Europu David Lidington.

"Velika Britanija među prvima je koji se zauzimaju za nastavak proširenja", piše Lidington u članku obavljenom na portalu PublicServiceEurope.com.

"Ne bi smjelo biti stanke u proširenju nakon Hrvatske; EU ostaje budućnost jugoistočne Evrope", ističe britanski ministar.

"Uz jedinstveno tržište, ono je prava priča o uspjehu EU-a", smatra on, navodeći da se britanski izvoz u središnju i istočnu Europu gotovo utrostručio u zadnjih deset godina dosegnuvši 14 milijardi funti 2011., prema 5 milijardi 2001.

"Podržali smo dolazak slobode, demokracije i pravde za ljude u državama koje nisu imale ta prava više od 50 godina. Kao što sam ponovio na Vijeću EU-a, ta misija mora se nastaviti i nastavit će se", ističe Lidington, rezimirajući rezultate prošlomjesečnog sastanka Vijeća za opšte poslove EU-a posvećenog proširenju.

Lidington se zauzima za ulazak Turske u EU.

"Turska je 2011. bila sedma po veličini privreda u Europi i 18. u svijetu. Tursko članstvo osnažilo bi jedinstveno europsko tržište i imalo važnu ulogu u dugoročnom prosperitetu Europe dodajući značajan uticaj njenoj zajedničkoj vanjskotrgovinskoj politici", smatra on, dodajući da bi tursko članstvo u EU također "pridonijelo europskoj sigurnosti i potaknulo reforme u Turskoj."
XS
SM
MD
LG