Dostupni linkovi

Makedonska opozicija traži smjenu tri ministra


Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) će na predstojeće lokalne izbore u martu izaći ukoliko bude smijenjeno troje ministara i na njihova mjesta dođu ljudi koji su prihvatljivi za opoziciju i za vlast, odlučio je Glavni odbor SDSM-a.

Glavni odbor SDSM-a je na sinoćnjoj vanrednoj sjednici zatražio smjenu ministara unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske, finansija Zorana Stavrevskog i pravosuđa Blerima Bedžetija.

SDSM, koja je najveća opoziciona stranka u Makedoniji, traži i da izbore organizuje "vlada od povjerenja", a u ovogodišnjem izbornom ciklusu traže i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.Ova stranka je, s ciljem vraćanja povjerenja u javni servis, zatražila da bude postavljen novi generalni direktor državne televizije MRTV.

Predsjednik Sobranja Trajko Veljanovski najavio je da će do kraja ove sedmice raspisati lokalne izbore. Prema zakonskoj regulativi, lokalni izbori trebalo bi da budu održani u drugoj polovini marta.

Politička kriza u Makedonija počela je 24. decembra prošle godine, a uzrok je bilo neslaganje vlasti i opozicije u vezi sa usvajanjem budžeta za 2013. godinu.

Budžet je u parlamentu usvojen nakon što je skupštinsko obezbjeđenje uz pomoć specijalaca iz Sobranja nasilno izbacilo novinare, a zatim poslanike iz opozicije.
SDSM je nakon toga donijela odluku o izlasku iz parlamenta i pokrenula različite proteste.
XS
SM
MD
LG