Dostupni linkovi

Patrijarh Kiril: Usvajajte rusku djecu


Poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril pozvao jeu ponoćnoj božićnoj propovijedi ruske vjernike da usvajaju djecu, nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon kojim se Amerikancima zabranjuje posvajanje ruske djece.

Vrlo je važno da naš narod usvaja siročad u svoje obitelji, s radošću i posebnom zahvalnošću Bogu, dajući im ne samo utočište i odgoj, nego i svoju ljubav, poručio je u propovijedi na pravoslavni Božić ruski patrijarh Kiril.

Zabrana posvajanja ruske djece od strane američkih obitelji dio je zakona izglasanog u ruskom paralamentu kao odgovor na listu Magnickog kojom se zabranjuje ulazak u SAD ruskim čelnicima umiješanim u smrt odvjetnika Sergeja Magnickog ili druga kršenja ljudskih prava.

Kritičari ruskog zakonodavstva upozoravaju da je tamošnji sustav zbrinjavanja siročadi manjkav i da će novi zakon to još pogoršati. Putina prozivaju što dobrobit djece korisiti za politička manevriranja, smanjujući njihove šanse za pronalaženje obitelji.

Prema procjeni Reutersa, broj posvojene djece u ruskim obiteljima je skroman. U 2011. ruske obitelji posvojile su 7.400 djece, dok su strane posvojile 3.400 ruske djece, od čega gotovo 1.000 američke obitelji.
XS
SM
MD
LG