Dostupni linkovi

Slovenija priznala sirijsku opoziciju kao predstavnika zemlje


Slovenija je danas priznala Nacionalnu koaliciju sirijske opozicije kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

Iz slovanačke Vlade je saopšteno da je predsjednik Bašar al Asad izgubio sav legitimitet za nastavak vladanja Sirijom, dok se Nacionalna koalicija pokazala kao povjerenja vrijedan i kompetentan partner u razgovorima sa međunarodnom zajednicom.

Slovenija smatra da veliki dio odgovornosti za situaciju u Siriji snosi režim u Damasku, te da nasilje i masovna kršenja ljudskih prava moraju odmah prestati, dok se zločini protiv čovječnosti trebaju ispitati, a počinioci moraju odgovarati.

Odlučeno je da sirijski ambasador u Sloveniji, sa sjedištem u Beču, bude proglašen nepoželjnom osobom.

Vlada u Ljubljani dala je podršku naporima međunarodnog izaslanika Lahdara Brahimija za okončanje sukoba u Siriji i istakla važnost uloge Savjeta bezbjednosti UN od koga očekuje da razmotri mogućnost da pred Međunarodnim krivičnim sudom bude suđeno za zločine protiv čovječnosti počinjene u Siriji.

Od početka ustanka protiv režima sirijskog predsjednika, za 21 mjesec je poginulo 60.000 ljudi, navodi se u najnovijem izvještaju UN.
XS
SM
MD
LG