Dostupni linkovi

Klaus na udaru kritika zbog amnestije korupcionašaČeški predsednik Vaclav Klaus amnestijom povodom 20. godišnjice osamostaljenja Češke i Slovačke 1. januara razgnevio je Čehe, pošto među preko 7.000 osuđenika na slobodu izlaze ili se obustavljaju suđenja protiv nekih od najvećih korupcionaša i preveranata koji su ojadili ljude za milijarde kruna.

"To je gest kojim sam hteo da pružim novu šansu onima koji doduše jesu prekršili zakon ali nisu recidivisti. To je i izraz pomirenja i oproštaja", kazao je Klaus za današnju Mladu frontu Dnes.

Amnestija osuđenika i odustajanje od krivičnog gonjenja ljudi čija suđenja traju duže od osam godina naišla je na žestoku kritiku i javnosti i na političkoj sceni, pošto bez kazne ostaje najmanje 13 velikih korupcionaških afera i mahinacija u kojima su država ili
građani oštećeni za više od milijardu evra u preračunu.

Pored ogorčenja što će nekim od optuženih ostati još i nelegalna zarada, kao recimo sudiji Jiržiju Berki kome država sada mora da vrati stotine hiljada evra koje je stekao nezakonitim mahinacijama sa stečajevima preduzeća, za Čehe je neprihvatljiva i amnestija ćerke šefa predsedničke kancelarija i Klausovog najbližeg saradnika koja je skrivila sudar sa tragičnim posledicama.
XS
SM
MD
LG