Dostupni linkovi

Počela primena IBM na prelazima Brnjak i Bela zemlja



Na prelazima Brnjak i Bela zemlja na Kosovu jutros je u osam časova pocela primena Sporazuma o integrisanom upravljanju granicom (IBM), javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa.

Na prelaz Brnjak jutros su stigli pripadnici MUP-a Srbije, čime je pocelo integrisano upravljanje tim prelazom koji se nalazi na magistralnom putu Ribariće–Zubin Potok.

Na prelazu se nalaze i vojnici Kfora, pripadnici Euleksa, kosovske pogranične policije i carine, a saobraćaj se obavlja bez većeg zadržavanja.

Na samom prelazu, osim saobraćajnih znakova, nisu istaknuta nikakva državna obeležja.

Kosovski carinici zbog blokade magistralnog puta Priština–Ribarice u Zubinom Potoku stigli su na taj prelaz na krajnjem severu Kosova helikopterom.

Za razliku od integrisanog prelaza Jarinje, prelaz Brnjak se ne nalazi na teritoriji Srbije, vec na kosovskoj strani, a pedeset metara od prelaza Kfor ima svoju bazu.

Privrednici i gradani delimično su juče blokirali magistralni put Priština–Ribarice u Zubinom Potoku, u nameri da spreče dolazak kosovskih carinika i pogranične policije na prelaz Brnjak i najavili da će tu ostati do daljeg.

Preko obe kolovozne trake i jutros se mogu videti preprečeni šleperi, kombi vozila i teška mehanizacija. Propuštaju se putnička i vozila Euleksa i Kfora.
XS
SM
MD
LG