Dostupni linkovi

Umrla nobelovka Rita Levi-Montalsini


Dobitnica Nobelove nagrade za medicinu Rita Levi-Montalsini, poznata po mnogim naučnim otkrićima o neuronima, preminula je danas u Rimu u 104. godini.

Rođena u Torinu 1909. godine, sa 20 godina je krenula da studira medicinu koju završava 1936. godine.

Zbog tadašnjih represivnih zakona u Italiji, mlada lekarka jevrejskog porekla nije mogla da specijalizira neurologiju i psihijatriju.

Tokom Drugog svetskog rata napravila je laboratoriju u svojoj kuhinji u letknjikovcu i tamo je vršila eksperimente na embrionima kokošaka.

Zbog tih otkrića, 1947. godine pozvana je na univerzitet u Sent Luisu, u američkoj državi Misuri. Tamo će provesti 30 godina, kao naučnik i predavač, a vodila je i Institut za biologiju ćelija Nacionalnog centra za istraživanje u Rimu.

Rita Levi-Montalsini dobila je 1986. godine Nobelovu nagradu za medicinu zajedno sa Stenlijem Koenom za "revolucionarno otkriće faktora rasta nervnih ćelija".

To otkriće je omogućilo bolje razumevanje nervnog sistema i cerebralnih bolesti kao što su Alchajmerova bolest i neurološke komplikacije usled dijabetesa.

Bivši italijanski predsednik Karlo Azeljo Čampi imenovao je 2001. godine za doživotnog senatora zbog njenih naučnih zasluga.
XS
SM
MD
LG