Dostupni linkovi

Brahimi upozorio da bi rat u Siriji mogao uvući region u haos


Specijalni predstavnik UN i Arapske lige Lahdar Brahimi upozorio je danas da bi građanski rat u Siriji mogao i cio region uvući u haos sa ogromnim talasom izbjeglica u susjednim zemljama.

Brahimi i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavili su nakon sastanka u Moskvi da kriza u Siriji može biti riješena samo razgovorima, dok su priznali da strane u sukobu nisu izrazile želju za kompromisom.

Brahimi, koji je stigao u Moskvu u jednodnevnu posjetu nakon razgovora sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom u Damasku početkom sedmice, izrazio je zabrinutost zbog eskalacije sukoba, koji "sve više postaje sektaški".

"Ukoliko vlada panika u Damasku i milion ljudi napusti taj grad oni mogu otići samo na dvije strane - Liban i Jordan, a te zemlje mogle bi propasti ukoliko bi se suočile sa prilivom od pola miliona izbjeglica", rekao je Brahimi.

Prema njegovim riječima, ukoliko je jedina alternativa "pakao ili politički proces onda svi moramo da neprekidno radimo za politički proces".

Lavrov je istakao da će Rusija i dalje biti protiv bilo kakve rezolucije UN koja će pozivati na međunarodne sankcije protiv Asada i otvoriti put za stranu intervenciju u Siriji.

Brahimi i Lavrov insistirali su da mirovni napori moraju biti zasnovani na mirovnom planu odobrenom na međunarodnoj konferenciji u junu u Ženevi.

Plan iz Ženeve poziva na uspostavljanje prekida vatre, prelazne vlade za rukovođenje zemljom do izbora i izradu nacrta novog ustava, ali je naišao na protivljenje opozicije zbog insistiranja Rusije da se ostavi prostor da Asad ostane dio tranzicionog procesa i ne pominju se moguće sankcije UN.
XS
SM
MD
LG