Dostupni linkovi

Sindikat obrazovanja RS n odsuta od štrajka, Vlada nema novca


Generalni štrajk u školama u Republici Srpskoj, 21. januara 2013., i dalje je opcija od koje ne odstupa Sindikat obrazovanja, nauke i kulture RS-a, dok vladinu Uredbu o minimumu procesa rada potpuno odbacuju.

Dogovor i kompromis između sindikalaca i resornog ministarstva nije postignut ni na današnjem, drugom, sastanku održanom u Banjoj Luci.

Vlada RS-a nema novaca da odgovori na zahjev sindikata o povećanju cijene rada sa 100 na 110 KM da bi se anuliralo smanjenje zarada zaposlenim u obrazovanju, nauci, kulturi, policiji, upravi i pravosuđu za 10 posto u 2013.godini.

Sindikat smatra da Vlada RS-a nema zakonsku mogućnost da donese uredbu o minimumu procesa rada, jer se o tome nisu konsultirali s predstavnicima sindikalaca. Tom uredbom Vlada RS-a je predvidjela da školski sat traje 30, umjesto 45 minuta, dok sindikati naglašavaju da će tražiti ocjenu ustavnosti te odluke.

Član republičkog odbora Sindikata Dimitrije Sekulić kategoričan je u stavu da je vladina uredba potpuno neprihvatljiva, da ne postoji osnov za njeno donošenje i da neće više ni razgovarati o tom pitanju.
XS
SM
MD
LG