Dostupni linkovi

Lavrov: političko rješenje sukoba u Siriji još je moguće


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u subotu da je političko rješenje sukoba u Siriji još uvijek moguće, a izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Lakhdar Brahimi upozorio je da je "pakao" jedina alternativa političkom procesu, javljaju ruski mediji.

"Raste broj žrtava, ali i dalje postoje izgledi za političko rješenje", rekao je Lavrov na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s Brahimijem u Moskvi dodajući da je temelj za političko rješenje ženevski sporazum od 30. lipnja.

Lavrov je istaknuo da je Rusija otvorena za kontakte za svim sirijskim predstavnicima te da za razliku od drugih ne opskrbljuje Siriju oružjem. Moskva smatra da se čelništvo oporbene sirijske koalicije, koja inzistira na svrgavanju s vlasti predsjednika Bašara al-Asada, nalazi u slijepoj ulici budući da ne želi razgovarati s Asadaom.

Šef ruske diplomacije pozvao je međunarodnu zajednicu da pomogne u vraćanju promatrača Ujedinjenih naroda u Siriju, a Brahimi je opovrgnuo navode da je svrha njegova posjeta Moskvi dobijanje potpore za mirovnu misiju u Siriju.
XS
SM
MD
LG