Dostupni linkovi

Invazija argentinskih snaga na Foklande iznenadila Tačerovu



Invazija argentinskih snaga na Foklandska ostrva, pre tri decenije, iznenadila je tadašnju premijerku Margaret Tačer, pokazuju dokumenti iz arhiva britanske vlade, s kojih je skinuta oznaka poverljivosti.

Tadašnja premijerka je shvatila da je će se to dogoditi tek kada je dobila "sirove obaveštajne podatke", dva dana pre napada.

Dokumenti koji su postali dostupni javnosti na osnovu pravila da se poverljivi arhivi otvaraju posle 30 godina, pokazuju da je Tačerova bila veoma zabrinuta kako će povratiti ostrva.

Ona je, u oktobru 1982. godine, iza zatvorenih vrata svedočila pred Odborom za Foklandska ostrva.

“To mi je bio najgori trenutak u životu. Najgore je bilo što niko nije mogao da mi kaže da li možemo da povratimo Foklande. Niko nije znao”, rekla je tada Tačerova.

Britanska vlada je pravila odredjene planove za slučaj invazije mesec dana pre napada.

Britanija je na invaziju odgovorila slanjem više od 100 ratnih brodova u južni Atlantik 5. aprila, a 21. maja 3.000 britanskih vojnika je počelo iskrcavanje na istočnim Foklandima. Argentinske snage su se predale 14. juna.

U ratu je poginolo oko 255 britanskih vojnika, troje civila i oko 650 Argentinaca, podseća britanski radio.

Dokumenti pokazuju kako je Tačerova hitno potražila podršku tadašnjeg američkog predsednika Regatan, čim su namere Argentine postale jasne, i kako je bila očajna kada je Regan predložio da Britanija pregovara umesto da zahteva potpuno povlačenje Argentine.

Tokom kasno-večernjeg telefonskog poziva 31. maja 1982. godine, u trenutku kada su britanske snage počinjale borbu za kontrolu nad foklandskom prestonicom, Reganov lični šarm je zatajio, prenosi AP.

Tačerova mu je, kao prava "gvozdena lejdi", rekla da bi on sigurno imao isto tako maglovit stav o medjunarodnom posredovanju da su neprijatljeske snage zauzele Aljasku.
XS
SM
MD
LG