Dostupni linkovi

Putin potpisao sporni zakonRuski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se Amerikancima zabranjuje da usvajaju rusku decu, saopštila je danas pres služba Kremlja.

Putin je juče izjavio da ne vidi razloge zbog kojih ne bi potpisao zakon o zabrani američkim državljanima da usvajaju decu iz Rusije.

Gornji Dom ruskog parlamenta, Savet federacije, jednoglasno je prihvatio 25. decembra sporni zakon kojim se američkim državljanima zabranjuje da usvajaju decu iz Rusije, kao odgovor na "zakon Magnitskog", koji je usvojio američki Kongres.

Taj zakon koji je prethodno usvojila Državna Duma, popularno nazvan "zakon Dime Jakovljeva" izazvao je buru kritika na račun Dume i Putina.

Protiv njega su se izjasnili kako pojedini članovi vlade, tako i istaknute političke i javne ličnosti, ocenjujući da je besmislen jer će samo naneti štetu ruskoj deci iz domova, pre svega invalidima.

Zakon je nazvan po Dimi Jakovljevu, dečaku koji je 2008. godine umro u kolima u SAD, jer ga je otac, Amerikanac, ostavio više sati po vrućini, a lokalni sud ga je potom oslobodio odgovornosti.

"Zakonom Magnitskog" koji je usvojio američki Kongres uvedene su vizne i ekonomske sankcije osobama koje su, po oceni Vašingtona, krive za smrt ruskog pravnika Sergeja Magnitskog u zatvoru.

Prema podacima SAD, od 1999. do 2011. godine američke porodice usvojile su više od 45.000 ruske dece, a u tom periodu u Americi je umrlo njih 19.

Među usvojenom decom bilo je mnogo hendikepirane dece i dece sa posebnim potrebama.
XS
SM
MD
LG