Dostupni linkovi

Behmen: Hagada ne smije napustiti Sarajevo


Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uputio je preporuku Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u kojoj je naveo da je protiv izmještanja Hagade iz Sarajeva.

Metropolitan muzej iz New Yorka ponudio "gostoprimstvo" sarajevskoj Hagadi od proljeća sljedeće godine, jer je Zemaljski muzej u Sarajevu, gdje je vrijedna knjiga čuvana, zatvoren.

Međutim, gradonačelnik Behem i Gradsko vijeće su naveli da odbijaju bilo kakvu inicijativu da Sarajevska Hagada, čija je vrijednost neprocjenjiva, bude izmještena iz BiH.

"Gradsko vijeće Grada Sarajeva i ja lično, kao gradonačelnik, odbijamo svaku inicijativu, pa i pomisao da Sarajevska Hagada, bez obzira u kojem i kakvom aranžmanu, uz kakve i čije garancije, napusti makar i za minutu svoj grad", naglasio je Behmen, dodavši da Sarajevo ima loše iskustvo sa navodnim posuđivanjem, ustupanjem i izlaganjem van grada vrijednih eksponata naše baštine.

"Ono što smo posuđivali u navodnim kulturnim razmjenama, davali na restauraciju i na procjenu sada možemo da vidimo u inozemnim muzejima i bibliotekam, kao naprimjer Isha-begova vakufnamea, zbirka orijentalnih rukopisa S. Bašagića te numizmateičke zbirke", istakao je gradonačelnik Behmen.

Naveo je da, ukoliko knjiga bude ustupljena muzeju u New Yorku, zauvijek ostati tamo.
XS
SM
MD
LG