Dostupni linkovi

Obama skratio odmor da bi rješavao "fiskalnu liticu"


Američki predsjednik Barack Obama odlučio je skratiti odmor i vratiti se u srijedu u Washington kako bi nastavio pregovore s Kongresom o problemu takozvane "fiskalne litice", zakonskoj odredbi koja će u januaru omogućiti automatsko uvođenje oštrih mjera štednje ako se javni deficit ne smanji, saopštila je Bijela kuća.

Predsjednik provodi božićne blagdane na Havajima i trebao bi nastaviti pregovore u četvrtak. Usprkos višesedmičnom pregovaranju Obama se s republikancima nije uspio dogovoriti o budžetu i spriječiti uvođenje prisilnih mjera štednje koje prijete SAD-u početkom 2013.

Fiskalna litica obuhvaća povećanje poreza za sve Amerikance i stupanje na snagu automatskih rezova u javnim rashodima od 1. januara, "koktel" koji bi mogao, ocjenjuju stručnjaci, prouzrokovati pad najsnažnije svjetsk ekonomije u recesiju.

Porezne olakšice za sve porezne obveznike prestat će vrijediti 1. januara ako se Kongres i vlada ne dogovore.

Od 13. novembra republikanci i demokrati ne uspijevaju pronaći dodirne tačke na kojima bi mogli graditi dogovor. Republikanci žele da sistem poreznih olakšica i dalje vrijedi za sve, pa i za najbogatije. Obama pak želi da se on ukine za sve porodice s prihodima većim od 400.000 dolara na godinu, pošto je ove sedmice odustao od postavljanja granice na 250.000 dolara, u znak pomirbe s vođom republikanske većine u Predstavničkom domu Johnom Boehnerom.
XS
SM
MD
LG