Dostupni linkovi

Savjet ruske federacije podržao zabranu usvajanja djece


Gornji Dom ruskog parlamenta, Savjet federacije, prihvatio je danas jednoglasno sporni zakon kojim se američkim državljanima zabranjuje da usvajaju decu iz Rusije, kao
odgovor na "zakon Magnitskog", koji je usvojio američki Kongres.

Njega su prethodno podržali svi Komiteti tog doma, a Komitet za ustavno zakonodavstvo, pravna pitanja i razvoj građanskog društva, ali bez prisustva novinara.

Taj zakon, koji je prethodno usvojila Državna Duma, popularno nazvan "zakon Dime Jakovljeva" izazvao je buru kritika na račun Državne Dume i predsjednika Vladimira Putina.

Protiv njega su se izjasnili kako pojedini članovi vlade, tako i istaknute političke i javne ličnosti, ocjenjujući da je besmislen jer će samo nanijeti štetu ruskoj djeci iz dječijih domova, prije svega invalidima.

Protiv zakona izjasnio se ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, čije je ministarstvo svojevremeno godinu dana pripremalo rusko-američki zakon o usvajanju ruske djece.

"Smatram da je to (uvođenje zabrane građanima SAD da usvajaju rusku djecu) pogrešno", kazao je Lavrov dodajući da zakon ni na koji način ne smije da bude u suprotnosti za međunarodnim obavezama Rusije.
XS
SM
MD
LG