Dostupni linkovi

Shinzo Abe ponovo premijer Japana


Shinzo Abe ponovno je izabran za japanskog premijera. Dobio je podršku u oba doma parlamenta, deset dana nakon velike pobjede njegove konzervativne Liberalno-demokratske stranke na prijevremenim parlamentarnim izborima kojom se vraća na vlast nakon tri godine u oporbi. Abe će dužnost preuzeti nakon što ga službeno imenuje car Akihito.

Abe se tako vratio za kormilo zemlje oslabljene višegodišnjom gospodarskom krizom. Već je bio premijer od rujna 2006. do rujna 2007. Obećao je da će ispraviti pogreške trojice dosadašnjih premijera iz Japanske demokratske stranke (PDJ) koji su se smjenjivali u posljednje tri godine. Abe im zamjera da su uništili gospodarstvo, pokvarili odnose sa susjednim zemljama, Kinom, Korejom i Rusijom te da su naljutili saveznike Amerikance, a da zemlja od svega toga nije imala nikakve koristi.

Sastav Abeove vlade objavit će se nakon susreta s predsjednikom stranke Novi Komeito, tradicionalnog saveznika LDP-a, koja bi za svoju potporu na izborima trebala biti nagrađena jednim ili dvama mjestima u vladi.
XS
SM
MD
LG