Dostupni linkovi

Rusija: Savjet muftija tužio člana Javne komore i eksperta za religiju


Savjet muftija Rusije tužio je člana Javne komore Alekseja Grišina i eksperta za religiju Romana Silantjeva zbog više nekorektnih izjava protiv muslimana, rekao je prvi zamjenik šefa Duhovne uprave muslimana Evropskog dijela Rusije /DUMER/ Damir Muhetdinov.

Grišin i Silantjev nedavno su se našli na udaru žestokih kritika Savjeta muftija, jedne od tri vodeće ruske islamske vjerske organizacije.

Grišin, predsjednik istraživačkog centra "Vjera i društvo", rekao je ranije da su članovi Savjeta muftija povezani sa ekstremističkim organizacijama.

Muhetdinov je rekao da je Grišin optužio Savjet da krije i štiti "ekstremiste, kriminalce, bandite i vehabije", prenijela je agencija RIA Novosti.

"Naši advokati su dokumentovali veliki broj izjava Grišina i Silantjeva koje su prešle sve granice pristojnosti, a koje su upućene na adresu Savjeta muftija, pa su naši pravnici podnijeli odgovarajuće tužbe lokalnim sudovima u Moskvi", rekao je Muhetdinov, koji se danas obratio na proširenoj sjednici predsjedništva DUMER-a posvećenoj rezultatima rada u ovoj i planovima za narednu godinu.

Javna komora je organizacija koja obezbjeđuje saradnju građana Rusije i društvenih udruženja sa organima državne vlasti i lokalne samouprave s ciljem evidencije njihovih potreba i interesa građana Rusije, te zaštite njihovih prava i sloboda.
XS
SM
MD
LG