Dostupni linkovi

Papa traži mir za Siriju


Papa Benedikt Šesnaesti danas u božićnoj poruci mira pozvao na pronalaženje političkog rješenja za nasilje u Siriji i ukazao na stradanje "bespomoćnih".

"Apelujem za okončanje krvoprolića i lakši pristup izbjeglica i raseljenih humanitarnoj pomoći. Neka mir stigne narodu Sirije, duboko ranjenom i podijeljenom sukobom koji ne štedi čak ni bespomoćne i žanje nevine žrtve ", rekao je papa u tradicionalnoj poruci "urbi et orbi" (gradu i svijetu).

On je u obraćanju hiljadama vjernika sa centralnog balkona Bazilike svetog Petra u Vatikanu pozvao Izraelce i Palestince da pronađu hrabrost za pregovore.

Papa je, takođe, ohrabrio arapske zemlje u kojima su se desile pobune, a naročito Egipat, da izgrade pravedno društvo koje poštuje prava svih.

Poglavar Katoličke crkve rekao je da je Egipat zemlja "blagoslovena Isusovim djetinjstvom".

Papa je u noćašnjoj božićnoj misi pozvao hrišćane da "pronađu vrijeme i prostor za Gospoda u svojim životima brzog tempa".

Misa, koja se obično održava u ponoć, pomjerena je za dva sata unaprijed da bi se izbjegao preveliki umor 85-godišnjeg poglavara Katoličke crkve. Pojedini mediji prenijeli su da je papa danas izgledao iscrpljeno i da je govorio promuklim glasom.
XS
SM
MD
LG